Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Orusts Sparbanks Kulturstipendium

Sedan 2002 har Orusts Sparbanks Kulturstipendium delats ut som stöd till kulturell verksamhet för komuninvånare på Orust.

Kulturstipendiet fördelas efter ansökan till enskilda kommuninvånare på Orust som stöd inom det kulturella verksamhetsåret. Stöd kan utgå till utbildning, studieresor, utställningar, framställning av litterära och konstnärliga verk och liknande verksamheter.

2002 var första året stipendiet delades ut. Annonsering och utnämning av stipendiater sköts av Orusts Kommun.

2019

Bildtska Hembygdsmuséet

Stipendiet tillfaller i år ett museum som vill uppmärksamma en bok om brev som skrevs av Maria Bildt von Wright.

Motivering

Genom att uppmärksamma två människors öden under en tid då det var stora förändringar i samhället och hur människor idag berörs av berättelser från förr och kan relatera till detta idag.

2018

Syrene Wingård

Motivering

Genom att hjälpa ungdomar med stressrelaterade sjukdomar försöka med hjälp av rörelser och musik få dem att läka sig ihop igen. Teater, monolog eller en liten ensemble kan vara ett verktyg till att göra något annorlunda för dem.

2017

Hanna Iveslätt

Motivering

Hanna Iveslätt från Ödsmål kommer att göra en porträttutställning om kvinnor på östra Orust. Den ska skildra några kvinnors livsval och livsöden. Utställningen ska både komplettera en annan utställning om muralmåleri som planeras samt visas som egen utställning. Tanken är att locka både unga som gamla och lyfta intresset för konst och lokal historia.

 

Josefin Gren

Motivering

Josefine Gren från Kåröd har en låda full med gamla handskrivna västsvenska recept för mat och bak. Med hjälpa av dessa recept som sträcker sig från 1800-talet till 1940-talet ska Josefine skapa en bok om västsvenska kvinnors historia. Recepten som först behöver både tas om hand och renskrivas kommer att vara en bärande del i boken om de olika kvinnornas livsöden.

2016

Andreas Dahl

Motivering

Andreas Dahl får stipendiet för att kunna färdigställa sin bildutställning. Den har ett alltid lika aktuellt som brännande tema, rätten att få vara sig själv. Andreas vill med sina bilder beröra och skapa opinion. Den färdiga utställningen ska bland annat vända sig till unga och förmedla budskapen det är okey att vara annorlunda, annorlunda är bra och känslor är bra.

Sofia Talvik

Motivering

Sofia Talvik är en singer/songwriter som släppt flera uppmärksammade och kritikerrosade skivor. Hon turnerar flitigt i både Europa och USA. Sofia får stipendiet för att kunna lägga mer tid på att komponera musik till sin nya skiva. Inspirationen hämtas från hembygden och temat är havet.

2015

Emelia Hansson

Motivering

Emelia Hansson från Brattorp började som 11-åring i Orusts teaterförening och har varit med i uppsättningar som Ronja rövardotter. Emelia har gått en gymnasieutbildning i dans och musikal i Lund och fick under denna tid en filmroll i kortfilmen Kärlek kl. 03:56. Filmen vann publikens pris på Pixel filmfestival 2013 och har visats på Los Angeles Film Festival. Det finns också en roll i Wallandersfilmen Förvunnen på meritlistan. Nu ska Emelia ta ett nytt spännande steg i sin utveckling genom att gå en ettårig filmutbildning på Prauge Film School.

Malin Hansson

Motivering

Malin Hansson från Nösund studerar på Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng där hon läser en ettårig konstutbildning i bild och form. Målet är att komma in på någon av skolorna Formakademien i Lidköping, Nyckelviksskolan i Stockholm eller Dômen konstskola i Göteborg. Malin ska använda sin del av stipendiet för att skaffa konstnärsmaterial som behövs för skapandet och för att förbereda henne inför den kommande utbildningen som ska ge än större förutsättningar i hennes kreativa skapande.

2014

Nanna Mück

Motivering

Nanna har under tre år skrivit över 100 låtar. Nu har Nanna släppt två
singlar som spelas på radion. Nanna vill med sin musik ge lyssnaren
musikaliska sagor som berör och ger nya dimensioner. Nanna får stipendiet för att kunna lägga all kraft på att utveckla sin musik.

Magnus Heiel Ekeborg

Motivering

Magnus är gitarrist och kompositör. Han verkar inom flera olika musikstilar som jazz, rock, pop och klassiskt. Magnus studerar barockkontrapunkt vid Uppsala Universitet samtidigt som han spelar och komponerar. Magnus håller på att bygga upp en inspelningsstudio för att spela in musik och för att undervisa andra musiker. Syftet är att kunna spela in musik som berör lyssnaren och för att dela sin kunskap med andra. Magnus får stipendiet för att kunna utveckla denna Satsning.