Meny
Vårt samhällsangagemang
Vår verksamhet

Jason Diakité får Orusts stora Evert Taube-pris

Ett samtidsperspektiv, ett neopoetiskt uttrycksätt, avancerad ordjonglering och mångfasetterade berättelser fyllda av kärlek, espri och rättvisepatos gör Jason Diakité till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2023

Jason Diakité

Motivering

Med brännande samhällskritiska texter inbakade i välklingande adjektiv där långa målande berättelser drivs framåt av en distinkt puls och rytm, har Jason Diakite skapat en plattform för den nya svenska lyriken.

En kemi av humor och allvar alstrar en välbalanserad helhet. Känslomässigt lokalt förankrad naturskön nostalgi ställs mot raka hårda ironiska samhällsbeskrivningar. Sanningar och drömmar mot lögner och verklighet.

Ordens valör, kulör och rytm studsar fram i en aldrig sinande ström. Rått och smekande. Vasst och sårbart. Ibland skaver och skevar rimmen medvetet för att framhäva historiens essens där ordets värdering och frihet gestaltar känslan. I nakna, skarpa, gränsupplösta textrader konstateras att livet är en utmaning men med den inre kraft som samtal och förståelse ger kan berget bestigas.

Med ett samtidsperspektiv, ett neopoetiskt uttrycksätt, avancerad ordjonglering och mångfasetterade berättelser fyllda av kärlek, espri och rättvisepatos gör Jason Diakité till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2023.
 

Tack från Jason

”Jag har väldigt dålig koll på Taube, dock är äran att få ett pris i hans namn enormt då jag förstått att hans lyrik är en del av den svenska nationalskatten. Jag tackar och bockar och hoppas att min bästa lyrik ligger framför mig.”