Meny
Vårt samhällsangagemang
Vår verksamhet

Niklas Strömstedt tar emot Orusts stora Evert Taubepris

För nionde gången delas Orusts stora Evert Taubepris ut och 2019 års pristagare Niklas Strömstedt är stolt över utmärkelsen.
–Det betyder väldigt mycket eftersom mitt förhållande till Evert Taube är stort. Han var en viktig person i vår familj, säger Niklas Strömstedt.

Niklas Strömstedt utanför Orusts Sparbank.

Orusts stora Evert Taubepris instiftades för ett tiotal år sedan av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen. Prissumman på 50 000 kronor skall ges till en textförfattare som skriver i Evert Taubes anda.

 

–Det är glädje och stolthet. Det är inte varje dag man får ett pris. Evert Taube betydde väldigt mycket för min pappa så känns det lite extra, säger Niklas Strömstedt som berättar att han som liten ofta pratade med Evert Taube i telefon.

 

–Min pappa var kulturredaktör på Expressen och stod det inget om Evert på en dag eller två så trodde han att han var bortglömd, berättar Niklas med ett leende och fortsätter:

 

–Evert läste upp långa meddelanden som jag skulle skriva ner och framföra till pappa. Han presenterade sig alltid som Doktor Evert Taube, berättar Niklas Strömstedt och imiterar Taube på ett väldigt likt sätt.

Niklas Strömstedt mottage av Orusts stora Evert Taube-pris 2019.
Mikael Gustafsson, vd Orusts Sparbank och Niklas Strömstedt.

Det var inte bara telefonsamtalen som var en naturlig del av Evert Taube i Niklas Strömstedts uppväxt. Pappa Bo spelade piano och dragspel och det var mycket Taube i hans repertoar. Niklas har sina egna favoriter.

 

–Jag tycker väldigt mycket om en ganska okänd Taube-låt som heter "Det fönstret som lyste". Det är en ganska desperat och sorglig liten sång. Sen älskar jag klassikerna också, och många låtar är fortfarande väldigt aktuella, som Änglamark och "Så länge skutan kan gå". De har väldigt stor betydelse idag också, säger Niklas Strömstedt. 

 

Priset delas ut under Föreningsveckans sista kväll, men det är inte första gången Strömstedt besöker Orust.

 

–Jag har säkert spelat sju, åtta gånger på Slussen. Även i Ellösparken i början av 80-talet. Jag har varit med nästan lika länge som Evert Taube, avslutar Niklas med ett skratt.

Motiveringen till årets pristagare har följande lydelse:

 

"Årets mottagare av Orusts stora Evert Taubepris har under sin karriär utvecklat känslan för ordets mångbottnade betydelse. Berörande textrader om kärlek, känslor, elände och lycka går att tolka både bokstavligen och bildligt. Ordet kan ta raka vägen till hjärtat eller en omväg via hjärnan. Lyriken kan många gånger te sig enkel men gör aldrig avkall på den poetiska höga nivån. Varje ord är vägt på guldvåg.

 

Genom sin framgångsrika och mycket produktiva karriär har pristagaren levererat, både till sig själv och andra, allt från små eftertänksamma poem till nationella slagdängor. Från översättningar och omtolkningar till nyskrivna odödliga mästerverk. Tidlösa funderingar som berör och där en stor publik känner sig hemma.

 

Så nu det dags för vår pristagare att, efter att han både tänt ett ljus och grävt guld i USA, hämta hem Orusts stora Evert Taubepris 2019. Årets pristagare är Niklas Strömstedt som med sitt författarskap visat att han är en värdig mottagare av årets pris."

Tidigare pristagare

 

2019 Niklas Strömstedt

 

2018 Bo Sundström

 

2017 Kenneth Gärdestad

 

2016 Mauro Scocco

 

2015 Veronica Maggio

 

2014 Peter LeMarc

 

2013 Håkan Hellström

 

2012 Eva Dahlgren

 

2011 Ulf Lundell